top of page

τρόποι προστασίας

-Μη χρησιμοποιείτε το κινητό παρά μόνο όταν υπάρχει καλή λήψη σήματος με την κεραία βάσης. Έτσι η ακτινοβολία στην οποία εκτίθεστε είναι μικρότερη. Ο άσχημος καιρός (χιόνι, βροχή, ομίχλη) έχει δυσμενή επίπτωση στη μετάδοση του σήματος και κάνει το κινητό να αυξάνει την ακτινοβολία που εκπέμπει πάνω σας, προκείμενου να πραγματοποιήσει την επικοινωνία. 

-Αποφεύγετε να κάνετε χρήση κινητού από υπόγεια, υπόγεια παρκινγκ και γενικά από χώρους όπου υπάρχει πολύ ασθενικό σήμα γιατί έτσι εκτίθεστε σε μεγάλη ακτινοβολία. 

-Η χρήση ενός κινητού τηλεφώνου στο εσωτερικό ενός αυτοκίνητου, μπορεί να οδηγήσει εξαιτίας του φαινομένου της συνεχούς ανάκλασης με τα μεταλλικά μέρη, σε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ισχύος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (είναι ο γνωστός κλωβός Faraday). Στην περίπτωση αυτή, όπως και στην περίπτωση κίνησης του αυτοκίνητου θα πρέπει να ελαχιστοποιούμε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες. 

-Μην βάζετε το κινητό στο αυτί σας περιμένοντας πριν πραγματικά αποκατασταθεί η επικοινωνία. Το ψάξιμο του κινητού για να βρει το συνομιλητή σας δημιουργεί μια πολύ ισχυρή ακτινοβολία. Μέχρι να τελειώσει αυτή η αναζήτηση κρατήστε το κινητό σας σε απόσταση 20-30 εκατοστών. 

-Όσοι φορούν γυαλιά μεταλλικά πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η ακτινοβολία που δέχονται στα μάτια γίνεται πολύ μεγαλύτερη. 

-Μην τοποθετείτε το κινητό απέναντι από το πρόσωπο σας προκειμένου να μειώσετε την ακτινοβολία που δέχεστε. Είναι χειρότερα. 

-Κρατάτε το κινητό σας μερικά εκατοστά μακριά από το αυτί σας. Η χρησιμοποίηση του hands free είναι επίσης σημαντική. 

-Ακόμα και όταν δεν μιλάτε και απλώς παραμένει ανοιχτό το κινητό σας συνεχίζει να εκπέμπει ακτινοβολία και μόνο το οριστικό κλείσιμο του (υποχρεωτικό άλλωστε στα νοσοκομεία, στα αεροπλάνα και στα βενζινάδικα) σταματά την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. 

-Αποφεύγετε να τοποθετείτε στη ζώνη σας ή στην τσέπη του σακακιού ή του πουκαμίσου στο μέρος της καρδιάς μόνιμα το κινητό όταν είναι ανοικτό, γιατί τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που συνεχίζει να εκπέμπει διεισδύουν στα όργανα όπως η καρδιά, το συκώτι, το στομάχι κτλ. Οι βιολογικές επιδράσεις μιας τέτοιας έκθεσης σε ακτινοβολία μπορεί να είναι επικίνδυνες .   Ο κάτοχος ενός κινητού τηλεφώνου οφείλει πάντα να έχει κατά νου πως κάθε κλήση του κινητού του σε ένα χώρο με πολύ κόσμο (μετρό, λεωφορεία κτλ) μπορεί να προκαλέσει σε μια ακτίνα ενός μέτρου ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα στους καρδιακούς βηματοδότες. 

-Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, γιατί έως την ηλικία των 16 ετών περίπου, το νευρικό σύστημα του ανθρώπου αναπτύσσεται. Συνεπώς δεν αποκλείεται κατά τις ηλικίες αυτές τα άτομα να είναι πιο ευαίσθητα σε κάποιους παράγοντες από ό,τι αργότερα. Τα άτομα μικρής ηλικίας έχουν στατιστικά μεγαλύτερο χρόνο ζωής μπροστά τους από ό,τι οι μεγαλύτεροι και έτσι αν υπάρχουν μακροχρόνιες επιδράσεις από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν σε κάποιο που ξεκινά τη χρήση από νεαρή ηλικία παρά σε κάποιο μεγαλύτερο. Υπάρχει γενικά μεγαλύτερη ευαισθησία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών από ό,τι στους μεγαλύτερους. 

Ωστόσο, τα κινητά τηλέφωνα μπορούν και όντως παρέχουν πλεονεκτήματα (οφέλη) που αφορούν στην προσωπική ασφάλεια των παιδιών, ιδιαίτερα επειδή επιτρέπουν τη συνεχή επαφή με τους γονείς και την άμεση πρόσβαση σε βοήθεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Οι γονείς μπορούν να επιλέξουν να ισορροπήσουν την απόφαση για πρόσβαση και το βαθμό χρήσης κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά με τα πλεονεκτήματα ασφάλειας που αυτά παρέχουν. 

Πρέπει να περιορίζουμε δραστικά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στις παρακάτω περιπτώσεις:

  •  Όταν κάνουμε θεραπεία με οφθαλμολογικά φάρμακα. 

  • Όταν διανύουμε περίοδο κατάθλιψης στρες η κούρασης . 

  • Όταν υπάρχει σοβαρή ασθένεια και στην περίπτωση ανοσολογικής ανεπάρκειας. 

  • Όταν έχουμε βηματοδότη.

Συμπερασματικά: 

- Δεν πρέπει να κοιμόσαστε με το τηλέφωνο δίπλα στο κομοδίνο σας για να το χρησιμοποιείτε σαν ξυπνητήρι το πρωί. Αφήστε το στο σαλόνι. 

- Πρέπει να μάθετε να χρησιμοποιείτε hands free, blue tooth, ανοικτή ακρόαση κατά την διάρκεια της συνομιλίας σας. 

- Εάν βρίσκεστε σε μέρος όπου υπάρχει σταθερό τηλέφωνο προτιμήστε να χρησιμοποιείτε αυτό και όχι το κινητό σας τηλέφωνο. 

- Προτιμήστε να στέλνετε γραπτά μηνύματα SMS, MMS εάν αυτό σας διευκολύνει.

- Χρησιμοποιήστε το κινητό αλλά στην ανοιχτή ακρόαση έτσι ώστε να βρίσκεται όσο γίνεται μακριά σας.

- Να χρησιμοποιείτε το κινητό σας μόνο όταν είναι τελείως απαραίτητο και ο χρόνος των συνομιλιών σας να μην ξεπερνά τα 3 λεπτά ανά κλήση και το χρονικό διάστημα μεταξύ των δυο κλήσεων να είναι μια ώρα.

Το πρώτο αυτονόητο πράγμα που μπορούμε όλοι να κάνουμε - και μάλιστα... ανέξοδα - είναι να περιορίσουμε την χρήση των κινητών μας. Με άλλα λόγια, να χρησιμοποιούμε το κινητό μας όταν το χρειαζόμαστε πραγματικά και να αποφεύγουμε όσο μπορούμε περισσότερο την άσκοπη χρήση του.
Πολλοί ειδικοί συνιστούν την χρήση hands-free ώστε να αποφεύγεται η επαφή του κινητού με το κρανίο και το αυτί μας. Σήμερα υπάρχουν συσκευές hands-free για όλες τις μάρκες κινητών, σε πολύ συμφέρουσες τιμές, επομένως ο καθένας μας μπορεί να προμηθευτεί μία.
Καλό είναι να κοιτάμε την τιμή SAR του κινητού που έχουμε ή θέλουμε να αγοράσουμε. Όσο πιο χαμηλή είναι, τόσο αυξάνουμε σε γενικές γραμμές τον βαθμό προστασίας μας. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να κοιτάμε με άγχος τις δεκαδικές διαφορές στις τιμές, καθώς ένα κινητό με SAR π.χ. 0,70 δεν είναι πολύ πιο επικίνδυνο από ένα με τιμή 0,50. Απλά, ας κοιτάξουμε να ενημερωνόμαστε και να θυμόμαστε πάντα πως οι τιμές αυτές είναι θεωρητικές και αποτελούν την μέγιστη εκπομπή που έχει παρατηρηθεί για το κινητό που θέλουμε ή έχουμε. Με άλλα λόγια, όταν βλέπουμε πως το κινητό μας έχει για παράδειγμα τιμή 0,60, σημαίνει πως αυτή είναι η μέγιστη τιμή που έχει παρατηρηθεί, όχι αυτή στην οποία εκπέμπει συνεχώς.
Σύμφωνα, και πάλι, με διάφορους ειδικούς, έχει μεγάλη σημασία το που τοποθετούμε το κινητό μας όταν κινούμαστε. Σε γενικές γραμμές, είναι παραδεκτό το ότι καλό είναι να μην το τοποθετούμε κοντά σε ζωτικά όργανα και, αντιθέτως, είναι προτιμότερο να το κουβαλάμε μέσα στον χαρτοφύλακα μας, στην τσάντα μας, κτλ. Επίσης, όταν καθόμαστε καλό είναι να μην το αφήνουμε επάνω μας, αλλά να το τοποθετούμε σε κάποια απόσταση από εμάς, για παράδειγμα στο τραπέζι. 
Ιδιαίτερα για τα παιδιά, για παν ενδεχόμενο καλό είναι να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο την χρήση κινητών εκ μέρους τους. Όσο και να σας διαμαρτυρηθούν, δώστε τους να καταλάβουν πως το κινητό είναι για ώρα ανάγκης και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι παιχνίδι. 

Πρόσφατα, έκαναν την εμφάνιση τους κάποια «αυτοκόλλητα» τα οποία θεωρητικά μειώνουν την ένταση του σήματος προς το κινητό μας, άρα περιορίζουν την ακτινοβολία που δεχόμαστε. Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε κατά πόσο κάτι τέτοιο όντως λειτουργεί, ωστόσο καλό είναι να έχουμε υπόψη μας πως εάν με κάποιο τρόπο εμποδίζουμε το κινητό από το να επικοινωνήσει με το δίκτυο, τότε αυτό πολλές φορές αναγκάζεται να εκπέμψει ισχυρότερα καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει την σύνδεση. Επομένως, είναι πολύ πιθανόν ότι τελικά καταλήγουμε να δεχόμαστε ακόμα περισσότερη ακτινοβολία αν και ακόμα και σε αυτό το θέμα οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει απόλυτα στο τι τελικά ισχύει.   Πάντως, εμείς κρίναμε σκόπιμο να αναφερθούμε στο θέμα μιας και τα αυτοκόλλητα αυτά έχουν προτιμηθεί από πολλούς.

           Θα πρέπει όλοι μας και ειδικότερα τα παιδιά και οι έφηβοι, να συνηθίσουμε να χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο με τους τρόπους που αναφέραμε δηλαδή με hands free ή blue tooth, έστω και αν έχουμε συνηθίσει διαφορετικά.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας (ή της αποστολής sms, mms, της χρήσης διαδικτύου μέσω του κινητού και σε όποιες άλλες περιπτώσεις το κινητό αποστέλλει δεδομένα) το κινητό εκπέμπει ακτινοβολία και συνεπώς πρέπει να ευρίσκεται μακριά, σε απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστά από οποιοδήποτε σημείο του σώματος, ή μέσα στην ειδική θήκη προστασίας όταν αυτή γίνει εμπορικά διαθέσιμη. Φυσικά όσα αναφέρθηκαν πρέπει να τηρούνται με μέτρο, δεν χρειάζονται υπερβολές και πανικός («παν μέτρον άριστον»).

           Με βάση τις μετρήσεις και τα πειράματα, μια σύντομη κλήση ή απάντηση σε κλήση, όταν δεν είναι διαθέσιμα hands free ή blue tooth μπορούν να πραγματοποιούνται 2-3 φορές την ημέρα χωρίς πρόβλημα.

       Το κινητό είναι φίλος της καθημερινής μας ζωής αλλά σιγά-σιγά αποδεικνύεται επίσης εχθρός της υγείας μας. Όμως κάποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας είναι απαραίτητα για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Η ρύπανση που παράγεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ξεκινά από το απλό οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα, τις οικιακές συσκευές, τις κεραίες τηλεφωνίας, τα κινητά κλπ. Η ρύπανση αυτή χωρίζεται σε χαμηλών συχνοτήτων και υψηλών συχνοτήτων.
Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε αποστάσεις από οποιαδήποτε πηγή ακτινοβολίας βρίσκεται στο χώρο μας (π.χ. ασύρματο router, βάση ασύρματου DECT τηλεφώνου κλπ).
Το δεύτερο, πολύ εύκολο και άμεσο, είναι να εξοπλιστούμε με ειδικές θήκες προστασίας από την ακτινοβολία (για το κινητό). Κατόπιν, πρέπει να γίνεται ιδιαίτερα συνετή χρήση της ασύρματης τεχνολογίας. Είναι προτιμότερο να μιλάτε με ενσύρματα τηλέφωνα και να συνδέεστε στο internet με ενσύρματη σύνδεση.
Το τρίτο είναι να μετράτε την ακτινοβολία που δέχεται ο χώρος σας, σε τακτά διαστήματα. Αν διαπιστωθεί ότι η ακτινοβολία ξεπερνά κάποια όρια, μπορείτε πάντα να μονώσετε το χώρο σας. Υπάρχουν πια διάφορα υλικά προστασίας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (π.χ. ειδικό φιλμ τζαμιών, ειδική κουρτίνα, ειδικό χρώμα).
Οι έρευνες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας κάθε τόσο ανακαλύπτουν νέες σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Λόγω αυτών των σοβαρών επιπτώσεων δημιουργήθηκαν όλα τα υλικά ακτινο-προστασίας και μόνωσης.
Ποιες συσκευές ακτινοβολούν: Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε συσκευή εκπέμπει ραδιοσυχνότητες, ακτινοβολεί. Οι ασύρματες συσκευές που συναντάμε πιο συχνά και ακτινοβολούν όλες τις ώρες, εφόσον λειτουργούν, είναι:

  • οι συσκευές παρακολούθησης μωρού, τα ασύρματα οικιακά τηλέφωνα DECT (βάση και χειροσυσκευή)

  • τα ασύρματα router, οι Η/Υ που συνδέονται στο internet ασύρματα (Wifi, WiMax),

  • τα κινητά τηλέφωνα είτε είναι στην αναμονή, είτε μιλάμε.

  • ο φούρνος μικροκυμάτων όταν λειτουργεί.

Εξαίρεση αποτελούν:

  • τα νέα τηλέφωνα DECT με το πρότυπο ECO DECT/ECO+ που ακτινοβολούν μόνο όταν συνομιλούμε και τα κινητά τηλέφωνα όταν είναι ανοικτά σε κατάσταση πτήσης.

  • Τα ασύρματα ακουστικά Bluetooth ακτινοβολούν περίπου 100-200 φορές λιγότερο από τα κινητά. Από αυτά, σχετικά ασφαλή, θεωρούνται μόνο αυτά που έχουν καλώδιο που φτάνει στο αυτί μας.

bottom of page